Acció a Bonastre - Estudiants URV - 23/10/2009 Correo
Usar puntuación: / 0
MaloBueno 
Escrito por Josep Sanromà   
Martes, 27 de Octubre de 2009 01:38

Foto de grup.

El divendres 23 d'octubre de 2009 va tenir lloc aquesta acció organitzada pels alumnes de 3r d'arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili amb la col·laboració de la nostra Associació.

La idea era fer una trobada popular on els habitants del poble i els visitants poguessin gaudir d'una nit astronòmica. Nosaltres, que en motiu de l'Any Internacional de l'Astronomia hem adquirit certa experiència en organitzar plantades populars de telescopis, els vam oferir el nostre recolzament.

La cita era a les 8 del vespre al poliesportiu. A aquella hora ja hi havia força gent concentrada al lloc, quan tot just els membres de l'Associació començàvem a arribar i muntar els telescopis. Sort que el nostre president, en Jaume, es va avançar i ja tenia a punt l'equip de projecció, on va donar explicacions astronòmiques acompanyades de les corresponents imatges i va projectar diferents vídeos d'interès astronòmic. A part del Jaume, va participar també el Miguel, el Julio, el Jordi (astronomy), l'Ernest, el Jesús (Ulises), el Jesús Nieto, el Josep Gesti, el Quim Moreno (que va poder venir a última hora) i jo mateix, en Josep.

La nit era ventosa, una mica fresca, i la zona sud-oest estava tapada per un gran núvol. Per tant diríem que la climatologia no ens era massa propícia, però podríem sortir del pas. La lluna encara era visible però perillosament a prop dels núvols.

Diferents moments de la nit.

Un cop acabades les projeccions van començar les observacions. En aquell moment la lluna havia desaparegut darrere del núvols, però encara teníem l'esperança que reaparegués si aquests es desplaçaven, ja sabeu que en aquestes observacions populars, la lluna és la reina. Però al final, la reina de la nit, va ser Júpiter, que tot i que també va estar flirtejant amb algun núvol, va romandre visible quasi tota l'estona que va durar l'observació. Es va poder observar també alguna doble, alguna nebulosa i alguna galàxia, i durant una estona hi havia força gent fent cua als telescopis per fer un cop d'ull, tot i el vent que seguia fent vibrar els telescopis i provocava una incòmoda sensació de fresca. Com sempre el públic assistent s'interessava pels objectes que observava, pels telescopis que portàvem, on està la nostra associació, quina és l'estrella Polar (amb la inevitable resposta en veure-la: “Aquella? Doncs jo em pensava que brillava més?”), ...

Hem trobat la kriptonita!!!Poc a poc el públic assistent va anar desapareixent, la lluna també va desaparèixer darrere l'horitzó sense treure el cap ni un moment, ni tant sols per acomiadar-se. El vent no va afluixar i una boirina es va anar dispersant per tot el cel. Els estudiants ens van portar unes safates amb menjar per picar una mica i a partir d'aquell moment l'astronomia va passar a un definitiu segon terme, perquè encara no eren les 11 de la nit i ja només quedàvem els components de l'Associació i els estudiants de la URV. Ens vam menjar els entrepans, vam fer la foto de rigor (de fet vam tenir temps de fer-ne més d'una i de dues), i vam fer petar la xerrada fins que la plantada es va donar per acabada.

En resum: una nit breu però intensa!

Enllaços relacionats:

Fil del nostre fòrum on es va organtizar la col·laboració