info@astrotorroja.es

A la recerca dels planetes (Mart)

L´associació de les comarques de Tarragona

PRESENTEM LA REALITZACIÓ DE “La Recerca del Planetes”.

Enguany hem tingut de realitzar aquesta tasca en mig de la pandèmia del Covid19. És per això que el projecte no segueix fil per randa el programa que es volia assolir. Però sí que en sortim prou contents en la seva realització.

En  els planetes no s’ha seguit la mateixa pauta. Motiu que ens sembla que ha estat un encert, perquè ens ha permès veure el seu seguiment d’una manera més pedagògica.

                En el cas del planeta Venus el programa “Stellarium” ens permet situar el planeta en el seu recorregut i poder veure com l’òrbita de Venus es desplaça en relació a la de la Terra durant aquesta temporada. També un soci ha pogut treballar-lo i obtenir molts detalls atmosfèrics. S’ha intentat per primera vegada conèixer la composició pel planeta amb espectroscòpia.

                El planeta Júpiter ens ha portat l’esdeveniment d’una tempesta que hem pogut acon seguir per casualitat una nit fent vídeos. Hi ha una petita presentació del planeta i els fenòmens dels seus satèl·lits en diferentes èpoques. Les imatges no són de lo millor perquè anava molt baix. La seva temporada ha acabat amb el seguiment multitudinari de  socis de l’avançament del planeta Júpiter a Saturn, gairebé a tocar a ull nu. Tenim pendent alguna imatge espectroscòpica.

                Saturn ha estat modest sense massa espectacularitat. També ha estat present en l’avançament de Júpiter.

                Mart aquesta temporada l’hem tingut molt proper. S’ha deixat fotografiar amb molts detalls. Hem aportat un estudi evolutiu d’imatges per veure’n el nostre progrés. Ha estat ocultat per la Lluna. Hem descrit una mica la seva orografia per fer-nos-el més proper. Hem observat una tempesta de pols prop de Valles Marineris. I un soci ha estat en una gran observatori on ha obtingut unes gran imatges. Hi ha col·laborat per primera vegada bastants socis. És un planeta molts dies present; però la seva llunyania ja no permet fer-ne fotos bones.

                Esperem que aquest 2021 també ens sigui propici. Segur que amb el nostre aprenentatge continuarem la nostra millora.

                                                               Jaume Oliver.

                                                               (President de l’associació AATP).

Català简体中文EnglishFrançaisItalianoPortuguêsEspañol