info@astrotorroja.es

Previsions Meteorològiques

L´associació de les comarques de Tarragona

L’observació astronòmica i la meteorològia

Hi ha una òbvia relació entre meteorologia i observació astronòmica. Les condicions meteorològiques resulten clau a l’hora de realitzar qualsevol sessió d’observació. És evident que l’observació òptica resulta impossible en condicions de cel cobert. Igualment, les condicions anticiclòniques que es perllonguen en períodes llargs de temps resulten perjudicials, ja que la subsidència de l’aire en l’atmosfera fa que grans quantitats de pols s’injectin en l’atmosfera fent que es torni tèrbola. El mateix passa quan el vent ocasiona intrusions de pols procedents de zones desèrtiques, que a més de ser perjudicials per a la salut, ocasionen un augment de l’atenuació atmosfèrica.

Però potser l’aspecte que més limita l’observació sigui la mateixa existència d’una atmosfera com la terrestre. La llum és la matèria primera de la feina dels astrònoms i astrofísics

Veiem per tant que, a més de les influències òbvies de la meteorologia en la capacitat d’observació, la composició atmosfèrica condiciona de manera extraordinària la quantitat d’informació que som capaços d’analitzar des de la superfície terrestre.

El seeing (visió o visibilitat astronòmica) és un terme utilitzat en astronomia per referir-se a l’efecte distorsionador de l’atmosfera sobre les imatges d’objectes astronòmics. El seeing està causat per turbulències atmosfèriques causant variacions de densitat que deformen el camí òptic recorregut pels raigs de llum d’objectes exteriors a l’atmosfera. El seeing es mesura mitjançant la millor resolució angular possible en unes condicions donades. Les millors condicions d’observació donen un diàmetre de seeing de 0.4 “segons d’arc en observatoris situats a gran altitud com a Mauna Kea oa La Palma, en els observatoris situats a baixa altura és habitual que el seeing mai baixi de 1” o fins i tot sigui superior, depenent de la turbulència local.Previsió per els propers 2 dies:

Tot astrònom s’ha aficionat, amateur o professional, recorren sempre les prediccions de el temps, algunes webs de consulta i poden ser:

Dades de l’estació automàtica Torroja del Priorat | Meteocat
Agencia Estatal de Meteorología
Servei Meterològic de Catalunya
El Tiempo

Aqui teniu una interesant manera de poder interpretar el seeing i el Jet Stream de la mà d’Astrocity.es

Català简体中文EnglishFrançaisItalianoPortuguêsEspañol