info@astrotorroja.es

Sortida a Torroja el 19 /09/2020

L´associació de les comarques de Tarragona

Sortida a Torroja el 19 /09/2020

La sortida va començar amb un Jaume processant unes fantàstiques imatges de Júpiter que esperem veure publicades al foro i a la galeria d’Instagram ben aviat. Tanmateix en Carlos va portar el seu fabulós C11 i en companyia de Quim i Daniel vam gaudir d’una nit força divertida.

Al començament els mosquits eren els companys habituals i molestos per iniciar l’observació, tot i que no van ser els únics! El pas de núvols molt transitats al cel van fer que haguéssim d’esperar una estona per poder gaudir plenament de les observacions plantejades.

Amb el clàssic Newton 200 i una humil EQ5 Jaume va aconseguir treure petroli. Quina meravella d’imatges impactant de Júpiter i de Mart. Saturn no es va deixar gaire veure ja que el seeing va ser molt variable al llarg de la nit, i sumat a la baixa alçada, no va ser un gran candidat. En canvi Mart el trobem a la seva esplendor i déu ni do! Esperem veure aviat grans imatges.

El C11 es va comportar molt bé. Vam iniciar l’observació amb M22, M8, M69, es va tapar la zona i vam anar cap al oest amb M13, M92, M57, M27, i una estona vam parar..ja que el cel es va tapar. Al obrir-se vam veure M51, M101 i Júpiter i Saturn. Molt ben parats! Els globulars M13 i M92 i M22 els vam tornar a visitar. Son fantàstics per els SC. Quina puntualitat i bellesa d’objectes. A partir d’aquí vam obrir el catàleg Guide’s Observer’s Vol 1, i tot un festival de nebuloses planetàries petites a la constel·lació del dofí, una meravella. “una taqueta de no res” que destaca entre el fons negre del cel i que ens confirma l’existència d’una estrella morint-se.

Finalment vam anar a M31, M33 i els cúmuls d’Auriga, M37, M36 i M38, Evidentment Daniel portava els seus prismàtics i va poguer observar el Doble de Perséu!

Ahh i no oblidem les dobles! Vam voler anar a Epsilon Lyrae (doble dobole) fàcilment es podia veure separar i allà vam detectar una lleugera descolimació. Un cop colimat amb Deneb, (per altra banda, molt fàcil amb un C11) vam anar a Mart.

Brutal! Totalment definit, amb la seva superfície ben definida, el casquet polar i les zones fosques i brillants.

Abans de recollir vam realitzar la tradicional foto de grup. I a les 2.AM vam reprendre el camí cap a les nostres llars.

Bons cels per a tothom!

Tags:

Català简体中文EnglishFrançaisItalianoPortuguêsEspañol